Intrinsieke motivatie

Bij nice° werken we aan een betere wereld, maar wij zijn niet de enige

Intrinsieke motivatie is de drijfveer voor verandering. Die intrinsieke motivatie is voor iedereen heel verschillend, dus hoe breng je dat bij elkaar en wat leert het ons? 
Deze levende bundeling van verhalen is een helpt ons bewust te maken van al die verschillende vormen van intrinsieke motivatie. Stel deze vragen ook eens aan jezelf. Wat raakt jou, waar krijg jij energie van? Waar maak jij je hard voor?


Wat raakt je?

"De manier hoe mijn dochter naar de wereld kijkt, raakt me. Hoe ze zich verwondert de kleinste details ziet, en de eindeloze wil om dingen aan elkaar te knopen, haar overdenkingen over hoe de wereld werkt, hoe ze zelf werkt, waarom iets gebeurt en waarom ze zich zo voelt. De puurheid en eerlijkheid is zo mooi om te zien en te ervaren. Het lijkt alsof dit verdwijnt als je ouder wordt. Ik probeer dat ook steeds meer zelf her te ontdekken."

"Het raakt mij als iets onrechtvaardig is. Net als met de klimaatcrisis, grondstoffencrisis en biodiversiteitscrisis worden de mensen die het meest kwetsbaar zijn het eerst geraakt, terwijl deze mensen het minst hebben bijgedragen. De mensen die juist het meest hebben bijgedragen, en dat is dan voornamelijk de westermaatschappij, zij profiteren enorm van een uitbuitsysteem en hebben daarom de resources om wendbaarder te zijn in een crisis. Maar dat zie je ook op niveau Nederland, waar de mensen met een grote portemonnee hun huis kunnen isoleren, elektrificeren, et cetera, en waarbij mensen die huren afhankelijk zijn van hun huurbaas. ik vind dit soort dingen niet eerlijk en ik kan er ook echt wel boos om worden, maar als ik het dan probeer om te zetten in iets waar ik energie van krijg, vind ik vooral in transities het concept rechtvaardigheid, toegankelijkheid en inclusiviteit belangrijk. Hoe ontwerp je een transitieproces waarbij mensen die minder te besteden hebben ook een stem krijgen en dat een transitie ook werkt voor hen?"

"Wanneer mensen hun eigen pad aan het zoeken zijn of die aan het herontdekken zijn, de openheid om te leren of opnieuw te willen leren is ontzettend inspirerend. Ze zijn bereid aandachtig te luisteren naar iemand anders en te kijken wat anderen kunnen betekenen voor hun, zonder enige voortijdige oordeel over te geven. De kwetsbaarheid daarin kan mij ontzettend raken en ook inspireren."

"Het raakt mij als ik een puur moment ervaar als leidinggevende bij scouting. op het moment dat iemand zijn of haar grenzen verlegd, of als iemand iets lukt waar diegene lang en hard op heeft geoefend, dan raakt het mij ontzettend. Je ziet kinderen, maar ook mede vrijwilligers opbloeien en zichzelf worden. Dit inspireert me ook om mijn eigen grens te verleggen en mezelf te verbeteren."

Waar krijg je energie van?

"Ik krijg energie als ik mensen kan helpen in hun task die ze bijvoorbeeld niet alleen kunnen doen, dan duik ik in literatuur, websites, handboeken en probeer complexe hoofdstukken makkelijk en creatief op te knappen voor mijn partner in Crime en probeer het, in andere woorden, afbeeldingen en concepten toe te lichten en wat het makkelijker maakt om te begrijpen. Hier word ik enthousiast van, omdat ik heel nieuwsgierig ben en dat als een kans om nieuwe skills te leren. En in zo'n samenwerking ga ik dan samen met de help zoekende partij onze energie bundelen om een task op te lossen. Dat vind ik supersterk en word ik enthousiast over."

"Ik krijg energie van het verzamelen van ideeën. Deze ideeën helpen mij om de wereld om me heen te snappen en van betekenis te voorzien. Dat doen we vaak allemaal, en toch beseffen we vaak niet hoe invloedrijk een idee kan zijn. Alles om ons heen is ooit begonnen in iemands hoofd als idee. Over impact gesproken, door veel verschillende ideeën tot me te nemen, kan ik anderen helpen, helpen door ze het gevoel te geven dat ze gehoord en begrepen worden, en helpen om die ideeën om te zetten in actie."

"Ik krijg energie door mezelf te verbeteren. Dit kan zijn op het gebied van sport, school of werk. Door mezelf af en toe te evalueren en na te gaan waar ik mezelf in die tijd heb verbeterd, raak ik gemotiveerd en krijg ik energie om nieuw gestelde doelen te behalen.

Ik krijg energie van mijn familie en mijn vrienden. Zij zijn heel belangrijk voor mij en zij zorgen dat ik elke dag mijn doelen wil bereiken."

Waar maak jij je hard voor?

"Ik maak me hard voor oude dingen die nog goed zijn, en herbruikt kunnen worden of waar ik een nieuwe functie voor kan zoeken." 

"Ik maak me hard voor het anders willen doen. Ik wil graag dat mensen inzien dat het ook anders kan en moet. Ik wil erin een voorbeeldrol zijn en mensen zich er bewuster van maken. Ik wil leren hoe het anders kan en hier in de toekomst aan bijdragen. Ik wil geen producten maken die niet nodig zijn of overbodig zijn. Ik maak me hard voor circulariteit en hiermee bezig zijn."

"Ik maak me hard voor mensen die door omstandigheden, volledig buiten hun macht om, niet dezelfde kansen en rechten krijgen als anderen, voor mensen die door bijvoorbeeld een handicap, een slechte thuissituatie of door hun geaardheid al een paar stappen achter lopen op de rest."