"Ik zou graag willen dat al die grote bedrijven geld kunnen investeren om onderzoek te doen naar bijvoorbeeld recycling of duurzame verpakkingen. Met zo’n onderzoek, verloopt het proces naar een circulaire economie sneller." 

- Thijs Kotterlink

Naam Thijs Kotterlink

Studie International Business and Management Studies  

Opleidingsinstituut Hanzehogeschool Groningen

Project Hogeschool Van Hall Larenstein 

“NICE wil een handboek opleveren aan Port of Zwolle om te laten zien hoe een circulaire haven eruitziet. Dit handboek gaat ontzettend veel hoofdstukken krijgen en ik schrijf een hoofdstuk over de definitie van een circulaire haven. Ik onderzoek de ideale energiestroom van een interregionale haven, oftewel een haven die over meerdere locaties is gevestigd. Ik zoek uit welke energiestroom daarbij hoort. De vraag die ik ga uitpluizen is: hoe kan een haven ervoor zorgen dat zij energieneutraal worden, zonder dat de waardes van de regio omlaaggaan? Dit doe ik doormiddel van het kijken naar de huidige situatie, wat de meest efficiënte methode is en wat de eisen zijn voor een energie neutrale haven vanuit de omliggende bedrijven. Dit gebruik ik als filter om zo de meest efficiënte methode te gebruiken, maar ik zoek ook een methode uit die goed is voor de omgeving.  

 
Wat ik zo leuk vind aan mijn opleiding ‘International Business and Management Studies’ is dat het zo onwijs breed is, dat je er zoveel richtingen mee op kan. Ik heb een minor gedaan in ‘International Resource Management’, dat is een moeilijk woord voor duurzaamheid. Het systemisch denken, wat ik geleerd heb tijdens deze minor, sprak mij erg aan. Ik vond dit zo interessant, dat ik opzoek ging naar een stage over duurzaamheid. Zo heb ik NICE gevonden voor een stagebedrijf om mijn scriptie te maken. Mijn opleiding duwde mij de kant op van Port of Zwolle, omdat dit een internationale haven is en mijn opleiding ook internationaal is. Ik had nog geen ervaring met havens, maar ik was enthousiast om daar meer over te leren. Nu zit ik een paar maanden bij dit project en ben ik blij dat ik heb gekozen voor Port of Zwolle. Ik vind het bijvoorbeeld heel fijn hoe de opdrachtgever van Port of Zwolle met studenten, zoals ik, omgaat. Hij is erg enthousiast, wat mij weer motiveert om een goed eindresultaat neer te zetten.  
 
Sinds mijn stage bij NICE heb ik kleine stapjes ondernomen om duurzamer te leven. Zo gebruik ik nu shampoo bars en tandpastatabletten. Ik vind dit makkelijke en laagdrempelige stappen om te veranderen hoe je consumeert. Dit hebben andere juniormedewerkers mij aangeraden, tijdens het stagelopen bij NICE. Het onlinewerken is niet mijn ding, maar het leuke eraan is dat ik nu stagelopers en medewerkers ontmoet door heel Nederland. Je kan veel mensen betrekken in onlinevergaderingen, zonder het hele land door te reizen. Ik woon in de Randstad en ik zou niet bij NICE aan de slag zijn gegaan als het niet online was geweest. 
 
Er bestaan veel grote bedrijven, die veel invloed hebben op de samenleving. Die bedrijven produceren veel afval, wat terecht komt in de oceaan of op een vuilnisbult. Ik zou graag willen dat al die grote bedrijven geld kunnen investeren om onderzoek te doen naar bijvoorbeeld recycling of duurzame verpakkingen. Met zo’n onderzoek, verloopt het proces naar een circulaire economie sneller. Er bestaat zoveel onnodig afval: open je koelkast maar eens en zie hoeveel onnodig verpakkingen er staan.”