“Mijn wens voor 2021 is dat iedereen écht iets gaat doen om duurzaamheid en circulariteit aan te jagen."

- Matthijs Kooi

Naam Matthijs Kooi

Studie Facility Management

Opleidingsinstituut Hanzehogeschool

Project  Circulaire Economie Challenge Meppel

“Mijn wens voor 2021 is dat iedereen écht iets gaat doen om duurzaamheid en circulariteit aan te jagen. Door de coronacrisis is het duidelijk geworden dat we samen het verschil kunnen maken. Ik heb het idee dat de saamhorigheid in de samenleving een beetje is teruggekomen sinds de crisis. Samen moeten we het doen en in 2021 gaan we aanpakken!


Ik zat zelf nog niet in de duurzame of circulaire wereld, totdat ik een strategisch veranderplan schreef voor Gemeente Ameland. Het plan ging over de duurzaamheidscriteria in het evenementenbeleid. Een van mijn aanbevelingen was de circulaire economie. Dit heeft mijn ogen geopend. Voor mij als facility manager was het een hele nieuwe wereld en een nieuwe manier van denken. In plaats van denken in lineaire processen, ga je kijken naar het grotere geheel.


Bij NICE onderzoek ik de toepasbaarheid van de deeleconomie bij MKB-ondernemingen in de binnenstad van Meppel. Dit doe ik binnen het project Circulaire Economie Challenge Meppel. Ik kijk wat er al speelt bij de ondernemers en waar ze behoefte aan hebben. Sommige ondernemers zijn al bezig met de deeleconomie, zonder dat ze zich er bewust van zijn. 


Zelf ben ik ervan overtuigd dat we het meer moeten hebben over de circulaire economie. Hoe meer we het erover hebben, hoe bewuster mensen ermee omgaan.


Nu ik bij NICE werk aan mijn afstudeeropdracht, ontmoet ik allemaal studenten van verschillende opleidingen. Van studenten Milieukunde tot Global Project and Change Management. Ik leer hierdoor veel nieuwe dingen en ik hoor sneller nieuwe termen voorbijkomen. Ook organiseert NICE webinars en thema sessies. Dit vind ik erg waardevol!”