"Ik wil mijn steentje bijdragen aan circulair bouwen"

Naam Julliët Oostra

Studie Vastgoed & Makelaardij

Opleidingsinstituut Hanzehogeschool

Project Materialenhubs

"Samen met collega’s Rinse en Diëgo werk ik aan het onderzoek naar materialenhubs. Heel eerlijk: ik had nog nooit van dat woord gehoord. Een materialenhub is een verzamelplek voor bouwmaterialen, die hier worden opgeslagen zodat ze een tweede leven kunnen krijgen. 

Het onderliggende idee is dat we gebouwen niet langer slopen, maar demonteren. Daarmee behoud je waardevolle bouwmaterialen, die je kunt hergebruiken. In een materialenhub worden deze bouwmaterialen verzameld, gerecycled en liever nog geüpcycled, zodat ze meer waarde krijgen. Nederland telt al een aantal van dit soort materialenhubs. Ons doel in het onderzoek is om criteria op te stellen en kansfactoren in kaart te brengen voor nieuwe hubs. Denk bijvoorbeeld aan de locatie, die goed bereikbaar moet zijn. Maar ook de samenwerkingsvormen die nodig zijn om zo'n hub succesvol te maken. 

Het leuke aan NICE is dat ik ontdek dat je deze criteria in veel meer sectoren kunt toepassen. Sterker nog: als bedrijf kun je niet langer je ogen sluiten voor de problemen in de wereld en simpelweg op de oude manier blijven produceren. De lineaire economie is al lang achterhaald. Dat besef wil ik bij iedereen versterken. Het is tijd om mensen wakker te schudden."