"Ik wil mensen laten proeven aan circulariteit"

Naam Hilly Lautenbach

Studie Voeding & Diëtiek 

Opleidingsinstituut Hanzehogeschool

Project  Zernike Zwam

"In de supermarkt ben je ‘m vast wel eens tegengekomen: de oesterzwam. Na de champignon is de oesterzwam de bekendste paddenstoel in ons land. Deze paddenstoelsoort wordt gekweekt op koffiedik. Als er ergens veel koffie wordt gedronken, dan is het wel op een hogeschool. Vandaar dat wij in het project Zernike Zwam al het koffiedik inzamelen op de Zernike Campus om te gebruiken als voedingsbodem voor onze oesterzwamkwekerij. Deze kwekerij vind je in afgedankte zeecontainers naast het campusgebouw. De zwammen die we hier kweken, leveren we aan de Streekboer en de kantines van Hanzehogeschool. 

Om onze afzetmarkt te vergroten, zoeken we naar nieuwe doelgroepen. Het probleem is alleen dat oesterzwammen maar kort houdbaar zijn. Je moet ze eigenlijk drie dagen na het oogsten al eten. Vandaar dat we een houdbare oesterzwampasta willen ontwikkelen. Samen met Elise Brugman buig ik me over de productontwikkeling en de vermarkting van deze nieuwe pasta. 

Mijn doel is om mensen letterlijk te laten proeven aan circulariteit. Met deze nieuwe pasta wil ik iedereen mijn passie voor circulariteit voorschotelen. Dat doe ik ook in mijn foodblog, waarin ik recepten deel en producttips geef. Neem als voorbeeld een tomatensaus gemaakt van tomaten die niet goed genoeg waren voor de verkoop. Zo wil ik mensen attent maken op circulariteit. 

Ik gebruik dit project voor mijn afstudeerscriptie. Eerlijk gezegd keek ik heel erg op tegen mijn scriptie, maar ik vind het fantastisch. Ik kan me er helemaal in storten omdat ik honderd procent achter dit project sta. Ik zit drie dagen bij NICE waar ik volop contact heb met de andere junior medewerkers. Dat maakt deze organisatie zo gaaf.”