“Mijn circulaire droom is dat we samen een fijne samenleving kunnen bereiken met een mooie relatie met de natuur. Ik wil vooral mensen laten zien dat circulariteit leuk kan zijn en hoop dat iedereen zin krijgt om het aan te pakken!” 

- Bronti Spierings

Naam Bronti Spierings

Studie International Business

Opleidingsinstituut Rijksuniversiteit Groningen

Project  Drenthe Woont Circulair

 

"Van huis uit werd ik altijd gestimuleerd om duurzaam en ondernemend bezig te zijn. Als kind vond ik het al fantastisch om duurzame oplossingen te bedenken voor alledaagse problemen. Toen ik twaalf jaar was, kreeg ik bijvoorbeeld het idee om een schuddynamo in een afstandsbediening te doen. Door de schudbare afstandsbediening kun je grote hoeveelheden batterijen besparen. Met dit idee heb ik meegedaan aan het TV-programma ‘Green Dream District’ van National Geographic Channel. In dit programma streden jongeren om de titel ‘Meest duurzame uitvinding van 2011’ en toen heb ik zelfs gewonnen met Green Zapper, de schudbare afstandsbediening!  

Ook tijdens mijn studie zoek ik de thema’s duurzaamheid en innovatie op. Ik deed bijvoorbeeld mee aan het programma ‘FutureProof’, waar ik me ging verdiepen in sociaal ondernemen. Elke deelnemer mocht iets inbrengen en ik bracht circulariteit in. Ik heb een groepje gevormd met drie andere meiden en daar is uiteindelijk de startup ‘The Donut Drop’ uit ontstaan. Mensen kunnen bij ons hun oude broeken inleveren en dan gaan wij opzoek naar een nieuwe eigenaar. Zo hoeft de broek niet meer dan 50 kilometer te reizen en krijgt de broek een tweede leven. Een lokale broekeneconomie dus!  

Toen ik de vacature van NICE op LinkedIn zag voorbijkomen, bleef het in mijn hoofd rondspoken. Het brede netwerk en werken aan echte cases sprak mij enorm aan en dat is de reden dat ik contact legde met NICE. Deze periode ga ik mij bezighouden met het meervoudig waardemodel bij het project Drenthe Woont Circulair. Ondanks dat dit project heel anders is dan een startup, vind ik het mooi om te merken dat de partijen binnen Drenthe Woont Circulair heel ondernemend zijn. Ook vind ik het heel tof om te zien dat iedereen binnen dit project gaandeweg aan het leren is en dat zoveel partijen de handen in een slaan.  

Mijn circulaire droom is dat we samen een fijne samenleving kunnen bereiken, met een mooie relatie met de natuur. Dat we niet alleen nemen van de natuur, maar ook teruggeven. Ik wil vooral mensen laten zien dat circulariteit leuk kan zijn en hoop dat iedereen zin krijgt om het aan te pakken! Mensen mogen moed houden, want samen kunnen we het waarmaken."