Zernike Zwam

Uitdaging: Verwaarden restroom en bijdrage eiwittransitie   

Locatie: Zernike Campus 

Betrokken partijen: Hanzehogeschool, Westerzwam, Renewi, Circle of Food 

Mede mogelijk gemaakt door: Regio Deal Regio Zwolle 
Betrokken studenten:

Uitdaging 

‘Elke student een duurzame ambassadeur’ is een van de duurzame droomdoelstellingen van de Hanzehogeschool. Doelstelling van de Hanzehoogeschool is ook om in 2025 0% restafval te produceren. Om de duurzame droomdoelstellingen te behalen heeft de Hanzehogeschool verschillende initiatieven opgezet. Het opzetten van de oesterzwammenkwekerij ZernikeZwam op de Zernike Campus van Hanzehogeschool in Groningen is hier een voorbeeld van.   
 

Impact

ZernikeZwam geeft handen en voeten aan een complexe doelstelling als zero waste campus. Het laat tastbaar zien dat afval niet bestaat maar een grondstof is voor iets nieuws. Het creëert een context waar onderwijs en ondernemers samenwerken, circulaire businesscase ontwikkelen en bijdrage levert aan bewustwording en kennis van studenten.   
 

Aanpak 

In 2017 hebben NICE, Westerzwam en Hanzehogeschool de handen ineengeslagen voor het opzetten van een oesterzwamkwekerij op het terrein van de Hanzehogeschool. Op het terrein kregen een aantal oude zeecontainers een tweede leven gekregen als kwekerij. Zo werden er oesterzwammen gekweekt op basis van koffiedik. 
NICE heeft onderzoek gedaan hoe de kwekerij tot een circulaire businesscase kan uitgroeien, door verkoop van oesterzwammen, growkits en e.v. nieuwe houdbare oesterzwamproducten. 
 
Op de campus werd vers koffiedik verzameld. Het koffiedik belandde hiervoor bij het restafval, maar is een uitstekende voedingsbodem voor oesterzwammen. Naast dat oesterzwammen goed groeien op de reststroom koffie is het ook een gezonde keuze. Ze bevatten plantaardige eiwitten, zijn rijk aan vezels en vitamine B en hebben een lekker bite. Kortom; ze misstaan niet op het menu van een duurzame ambassadeur student!.  
 
NICE heeft met een groep studenten de kwekerij opgezet en gerund. We hebben gekeken hoe de emmer growkit plaats zou kunnen maken voor een growkit gemaakt uit koffiedik. Studenten hebben daarnaast een houdbaar product ontwikkeld met de oesterzwammen wat kan bijdragen aan een gezond voedingspatroon en de stap naar meer plantaardige eiwitten in voeding. Het resultaat hiervan is de zwampasta. De zwampasta is op de markt gebracht en is onder de vlag van NICE doorontwikkeld tot Circle of Food.  
 
Helaas is door Covid in 2020 de kwekerij stil komen te liggen. Circle of Food is als start up verder ontwikkeld onder de vlag van NICE.  

NICE Team

Project medewerkers


Alex

Directeur Bestuurder

Nienke

Lab Manager

Studenten werkzaam aan dit project

Studiejaar 2019-2020


Elise

Hanzehogeschool Groningen
Voeding & Diëtetiek 

Hilly

Hanzehogeschool Groningen
Voeding & Diëtetiek 

Jari

Hanzehogeschool Groningen
Industrieel Product Ontwerpen


Lisa

Hanzehogeschool Groningen
Voeding & Diëtetiek


Nelleke

Hanzehogeschool Groningen
Voeding & Diëtetiek


Robin

Hanzehogeschool Groningen 
Facility Management