Vepa Furniture Factory

Uitdaging: Upcyclen van restmaterialen van Vepa 

Impact: Opbouw en versterking transitiecompetenties 

Locatie:  Vepa Hoogeveen 

Betrokken partijen:  Vepa, Drenthea 

Betrokken studenten:

Mede mogelijk gemaakt door:  Vepa  

Uitdaging

Vepa is een nuchter en eigenwijs bedrijf en behoort tot de top van meubelproducenten van Nederland. Alle producten worden in lokale fabrieken in Nederland gemaakt en zijn onderdeel van de Fair Furniture Group. Vepa heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid. Ze investeren in duurzame innovaties en ontwikkeling en streven ze naar een volledig afvalloze bedrijfsoperatie.    

Impact 

Vepa richt zich op het gebruiken van 100% recyclebare materialen uit de regio en op het refurbishen van meubelen als nieuw. Sinds 2018 is de locatie Hoogeveen afvalvrij. Dit alles doen ze door een volledig transparant ketenbeheer op gebied van arbeidsvoorwaarden, grondstofgebruik en milieu-impact. Vepa is altijd op zoek naar innovatieve oplossing. Zo werkten ze samen met Plastic Whale en ontwikkelden een circulaire meubellijn met uit water gehaalde PET-flessen.   

Aanpak

NICE heeft samen met Vepa gewerkt aan het ontwerpen van een circulair product gemaakt van een reststroom van Vepa. Hierbij worden eerst de reststromen in beeld gebracht en gekeken welke stromen door Vepa nog geen nieuwe bestemming krijgen en/of het meest kansrijk zijn. Studenten Industrieel Product Ontwerpen definieerden een programma van eisen voor een circulair product


NICE Team

Project medewerkers

Alex

Directeur Bestuurder

Nienke

Lab Manager 

Waarom zijn wij anders?

Studiejaar 2019-2020


Dennis

Hanzehogeschool Groningen 

Industrieel Product Ontwerpen