Archief
De afgelopen jaren hebben we met vele partners samengewerkt aan projecten en programma's. Een aantal van deze zijn ondertussen afgerond maar zijn hieronder nog terug te vinden.
Programma Meppel CircuLeert
Gemeentewerf Meppel
De gemeentewerf Meppel wil de meest circulaire buitendienst van Nederland worden. De buitendienst van Meppel houdt zich onder andere bezig met stadsreiniging en groenonderhoud. Hierdoor zijn ze veel in contact met afval en mogelijke grondstoffen. Samen met nice° werken we aan het ontwikkelen van producten van reststromen van de werf. Ook wordt het draagvlak voor de circulaire economie vergroot. Daarnaast worden werksessies over circulair werken gehouden a.d.h.v. de Circulariteitsmeter.
Meppel Onderneemt Circulair
Om circulair ondernemerschap te stimuleren, zijn er nice° stories gemaakt van vijf circulaire koplopers in Meppel. Ook worden de kansen voor circulair ondernemerschap in de gemeente in kaart gebracht a.d.h.v. een grondstofstroomanalyse. Dit is gepresenteerd tijdens het evenement Meppel Onderneemt Circulair. Het vervolg is dat drie ondernemers samen met nice° verder werken aan een circulair Meppel door een Proeftuin op te zetten waar jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt circulair kunnen werken wonen en bouwen.
Bee NICE
De gemeente kijkt hoe haar eigen reststromen kunnen worden hergebruikt. Van oude containers van de buitendienst worden bijenhuizen (Bee NICE) en wormenthotels (Pier'n Hûs) gemaakt. Daarnaast versterken de ontworpen producten de biodiversiteit van Meppel en draagt het bij aan bewustwording onder haar inwoners. Het maakt de circulaire economie concreet en tastbaar.
Fieldlab Circulair Ondernemen
Circulair ondernemen heeft de toekomst. Net als de jeugd. We staan voor kansengelijkheid, nieuwsgierigheid en wederkerigheid. Door een plek te maken waar jong talent na het MBO werk kan van de verandering: het fieldlab circulair ondernemen. Het lab biedt faciliteiten en ondersteuning om de (voedsel)producten te ontwikkelen en te testen, door te ontwikkelen en te produceren.
Korte ketens
Korte Ketens werkt aan de concrete uitvoering van landschapstransformatie binnen de voedseltransitie. Veel voedselproducenten zitten klem in een systeem waarin zij aan een hele lijst eisen moeten voldoen. Voedselproducenten, supermarkten en consumenten houden elkaar op deze manier in een houdgreep. Met het model van de korte keten stappen we hieruit door het eigenaarschap van de producten weer bij de producenten te leggen.
Circle of Food
Circle of Food wil een circulair voedselsysteem de standaard maken, de Zwampasta is nog maar het begin. Circle of Food helpt met Food of the Future ondernemers/boeren met het verwaarden van reststromen of tijdelijke overschotten. Dit levert aan 3 kanten voordelen:
- we hebben te maken met minder afval
- voedsel behoudt zijn waarde in de keten
- creëert meer afzetmogelijkheden voor de producent
Zernike Greencampus
Doelstelling van de Hanzehogeschool Groningen is ook om in 2025 0% restafval te produceren. Dit resulteerde in het opzetten van de oesterzwammenkwekerij ZernikeZwam op de Zernike Campus. Het laat tastbaar zien dat afval niet bestaat maar een grondstof is voor iets nieuws. Het creëert een context waar onderwijs en ondernemers samenwerken, circulaire businesscase ontwikkelen en bijdrage levert aan bewustwording en kennis van studenten.
Expeditie Circulair Westerveld
Collectief Circulair Westerveld (CCW) wil de transitie naar circulair produceren en consumeren in Westerveld versnellen. Niet als doel, maar als middel: een nieuwe verbindende strategie voor een duurzame samenleving. De scope van de transitie is gericht op de hele keten, van burger tot bedrijfsleven, van jong tot oud, waarbij we oplossingen nastreven die meervoudige impact maken.
Vogelzang Dakelementen
Het familiebedrijf is sinds 2020 bezig om een veranderslag te maken richting circulariteit en duurzaamheid. NICE hielp Vogelzang Dakelementen met het maken van een circulaire bedrijfsscan. Het huidige productieproces met een grondstofstroomanalyse (materialen, water en energie) is in kaart gebracht.
Drenthe Woont Circulair
In 2018 is het samenwerkingsverband ‘Drenthe Woont Circulair’ opgericht door de acht Drentse woningcorporaties en vier strategische partners, waaronder nice°. Samen verkennen zij het waarom, hoe, wat en wie van circulair bouwen en wonen in de vorm van een traject gericht op doen. Onze ambitie is om 100% circulair te bouwen en renoveren in 2040 en om een circulaire bouwwereld te hebben gerealiseerd in Drenthe.
Vepa Upcycling
Het meubelbedrijf Vepa heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid. Ze investeren in duurzame innovaties en ontwikkeling en streven ze naar een volledig afvalvrije bedrijfsoperatie. NICE heeft samen met Vepa gewerkt aan het ontwerpen van een circulair product gemaakt van een reststroom van Vepa. Hierbij zijn eerst de reststromen in beeld gebracht en is gekeken welke stromen door Vepa nog geen nieuwe bestemming krijgen en/of het meest kansrijk zijn.
NICE Organisatie
Ook NICE is een experiment. Dat komt ook met de nodige vraagstukken en ontwikkelen van de organisatie zelf op gebied van financiering, personeelszaken, juridisch vlak en marketingcommunicatie. Er is een change agent competenties profiel ontwikkeld, functieprofielen van functies omschreven en adviesrapport m.b.t. het ontwikkelde TraiNICE programma geschreven.