Projecten

Met ons team en partners in de regio werken we aan verschillende vraagstukken van bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden. Hieronder een overzicht van lopende en afgeronde projecten. Wil je meer weten over een project neem dan contact op! 

Port of Zwolle

De ontwikkeling van Port of Zwolle tot logistieke hub voor circulaire bedrijvigheid is een project binnen de Regio Deal Regio Zwolle (2020) en werkt aan het nog beter benutten van de strategische ligging en het versterken van het investeringsklimaat. De projecten binnen de Regio Deal zijn ambitieus. Economische structuurversterking, circulaire economie, energietransitie en klimaatadaptatie gaan hand in hand.  

REDII PORTS 

Het startconsortium achter ‘REDII PORTS richt zich op het slimme specialisatiegebied van hernieuwbare energie van het programma vanuit het perspectief van een havenautoriteit.
Het project heeft tot doel middelen te benutten voor een technisch haalbare en economisch betaalbare opwekking, opslag en verbruik van schonere energie en brandstoffen.


Circular Trust Building

Circular Trust Building is een EU-samenwerking gesteund door het Interreg Noordzeeregio-programma onder prioriteit 2 met als specifiek doel 'het bevorderen van de overgang naar een circulaire en hulpbronefficiënte economie' als onderdeel van een groene overgang in de Noordzeeregio. 

Makersloods Meppel

Het doel van Makersloods Meppel is het tastbaar en ervaarbaar maken van de circulaire economie door partijen en grondstoffen met elkaar te verbinden en zo economisch rendement genereren. De gemeentewerf van Meppel wordt de fysieke locatie voor de Makersloods. Daarnaast stelt Makersloods de gemeente in staat om aan te haken op het regionale en landelijk dekkende netwerk van circulaire ambachtscentra in Nederland.

Noord Nederland Verdient Circulair

Het startconsortium achter ‘Noord-Nederland verdient Circulair’ neemt eigenaarschap in het overbruggen van het gat tussen urgentie en uitvoering. In dit project vormen Noordelijke CE Experimenten gericht op de meest prioritaire uitdagingen binnen de Transitieagenda’s, Bouw, Kunststoffen en Maakindustrie, de context voor open innovatie. 

Boom Circulair


Op dit moment is het percentage gerecyclede materialen vanuit de chemie, zorg- en onderzoeksector laag. We zien echter dat materialen schaarser en duurder worden; de prijzen van grondstoffen stijgen gestaag. Circulariteit behoort op dit moment nog niet tot de reguliere praktijk. Het lineare ‘business as usual’ systeem is tot dusver eenvoudiger en goedkoper voor ondernemers. Ondanks dit gaat Boom de uitdaging aan om stappen richting circulariteit te verkennen.

Als bedrijf of organisatie geïnteresseerd in nice°? Neem contact met ons op!

Tussenstation BORK

Bouwen is noodzakelijk voor een gezond functioneren van onze economie. Daarentegen is de bouw groot verbruiker van energie (35% aandeel in totale CO2-uitstoot), primaire grondstoffen (50% van totaal), en verantwoordelijk voor 40% van onze nationale afvalberg. Hoe vormen we deze lineaire bouwindustrie om tot een circulaire voor 2050? 


Schouwburg Ogterop

Ogterop staat in het hart van de historische binnenstad van Meppel met veel culturele waarde. De verbouwing van de schouwburg wordt meer dan een bouwproject. Ogterop heeft als ambitie om een icoonproject voor circulair bouwen te worden. Binnen dit project wordt vooral ingezet op hoogwaardig hergebruik van materialen, maatschappij & cultuur, hernieuwbare bronnen van energie en biodiversiteit versterken. 

Afvalkathedraal

Als kloppend hart van het Wiede Wold-dorp realiseren we samen met ontwerpers én de lokale bevolking vanaf begin 2023 een geheel uit gerecycled, uit sloop geoogste en afgedankte materialen opgetrokken ‘kathedraal’. Het markante bouwwerk wordt een plek waar voorstellingen kunnen worden gegeven en activiteiten worden ontwikkeld. Ter vergroting van een nieuwe vorm van noaberschap.


Fieldlab Circulair Ondernemen

Circulair ondernemen heeft de toekomst. Net als de jeugd. We staan voor kansengelijkheid, nieuwsgierigheid en wederkerigheid. Door een plek te maken waar jong talent na het MBO werk kan van de verandering: het fieldlab circulair ondernemen. Het lab biedt faciliteiten en ondersteuning om de (voedsel)producten te ontwikkelen en te testen, door te ontwikkelen en te produceren. 

Korte ketens

Korte Ketens werkt aan de concrete uitvoering van landschapstransformatie binnen de voedseltransitie. Veel voedselproducenten zitten klem in een systeem waarin zij aan een hele lijst eisen moeten voldoen. Voedselproducenten, supermarkten en consumenten houden elkaar op deze manier in een houdgreep. Met het model van de korte keten stappen we hieruit door het eigenaarschap van de producten weer bij de producenten te leggen.

Circle of Food

Circle of Food wil een circulair voedselsysteem de standaard maken, de Zwampasta is nog maar het begin. Circle of Food helpt met Food of the Future ondernemers/boeren met het verwaarden van reststromen of tijdelijke overschotten. Dit levert aan 3 kanten voordelen: 

  1. we hebben te maken met minder afval
  2. voedsel behoudt zijn waarde in de keten
  3. creëert meer afzetmogelijkheden voor de producent

Benieuwd naar het archief van alle afgeronde nice° projecten en programma's?