NICE IN 2024 KLAAR VOOR NIEUW LEIDERSCHAP

 
Meppel 24 november 2023 – Het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (niceº) is in de regio Noord-Nederland de afgelopen zeven jaar uitgegroeid van éénpitter tot solide organisatie. Tijd voor directeur-bestuurder Alex van Oost – roerganger sinds de oprichting – om zelf vanaf 1 juni 2024 een tijdje rustiger vaarwater te zoeken. 


In samenwerking met 21 Noord-Nederlandse en nationale partijen werd niceº eind 2016 opgericht. Opdracht: vaart maken in de ontwikkeling van een circulaire economie in Drenthe en de regio. Sindsdien jaagt niceº tegelijk op kansrijke projecten én kansrijke jonge mensen. Markt is gemaakt met ruim 50 programma’s en projecten met meer dan 500 MKB-ondernemingen en organisaties. Studenten uit de regio en ver daarbuiten van circa 35 verschillende opleidingen in MBO, HBO en WO draaiden mee in innovatietrajecten en praktijkonderzoek. Daarmee zijn inmiddels meer dan 700 toekomstige medewerkers van bedrijven in Noord-Nederland goed thuis in het hoe en wat van circulaire economie. Van alle projecten van de afgelopen zeven jaar kregen de circulaire verbouwing van het Alfa College in Hoogeveen, Proeftuin Drenthe Woont Circulair, de circulaire haven Port of Zwolle, en de niceº startup Circle of Food landelijke bekendheid. 

 

Alex van Oost over zijn afscheid in 2024: ‘Niceº heeft zich een mooie plek veroverd in ondernemend Drenthe en Regio Zwolle, en bij onderwijsinstellingen in de wijde omgeving. Circulaire economie staat nu duidelijk op de agenda en staat tegelijkertijd ook nog in de kinderschoenen. Dat geeft een stevig bestaansrecht aan niceº, ook in de nabije toekomst. Binnen de organisatie staat een nieuwe generatie circulaire professionals en dat geeft mij ruimte voor bezinning. In juni neem ik letterlijk afstand.  Ik reis dan per trein naar de Noordkaap en trek wandelend door de natuur richting huis. Op een pad met hart, een vision quest. Het zal zeker onwennig zijn zoveel tijd te hebben en ik ben nieuwsgierig naar wat de tocht met me doet. Wat het aan nieuwe waardenvolle inzichten zal brengen. Een mens kan zichzelf altijd weer verrassen.’  

 

Riek Siertsema, voorzitter van de Raad van Toezicht, geeft aan dat het vertrek van Alex past bij de fase van stabiliteit die de organisatie inmiddels heeft bereikt. ‘Niceº heeft zich de afgelopen zeven jaar ontwikkeld als een invloedrijke speler binnen Drenthe en Noord-Nederland. Dit danken we zonder twijfel aan de circulaire expertise van Alex en aan zijn onvermoeibare inzet van de afgelopen jaren. Voor Alex is in de samenwerking met jonge mensen en Drentse ondernemers nog duidelijker geworden dat circulariteit staat of valt met een persoonlijke transitie. Het tekent hem dat we hier niet zijn volgende functie kunnen melden. Alleen maar dat hij een periode van bezinning neemt.’ 

 

Begin 2024 start de Raad van Toezicht de procedure voor de opvolging. Nice° blijft ook de komende jaren vaart maken in de transitie naar een circulaire economie voor ondernemers, overheden, onderwijs, onderzoek en omgeving.