Subsidie mkb haalbaarheidsvoucher voor ondernemers

 
Ben jij een mkb’er in Noord-Nederland? En wil jij de haalbaarheid van jouw innovatieve idee toetsen? Goed nieuws! Vanaf vrijdag 1 december 2023 is de subsidie MKB haalbaarheidsvoucher beschikbaar. Vraag deze subsidie aan voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek bij een noordelijke proeftuin.

Jouw innovatieve idee testen

Met een haalbaarheidsonderzoek breng je in kaart of jouw innovatieve idee economisch en/of technisch haalbaar is. Het bepalen van de juiste onderzoeksvragen en -aanpak is nog niet zo eenvoudig. Voor ondernemers in de provincie Drenthe kunnen Ik Ben Drents Ondernemer en Kennispoort Regio Zwolle je daarbij helpen.


Met behulp van een noordelijke proeftuin zoals nice° voer je het onderzoek uit en krijg je antwoorden en kennis waarmee je een beslissing kunt nemen om wel (of niet) verder te gaan met de ontwikkeling van jouw idee. Proeftuinen hebben waardevolle kennis, kunde en faciliteiten beschikbaar om je verder te helpen met innoveren.


Voor wie is deze subsidie? 

Innovatieve mkb-ondernemers gevestigd en actief in Drenthe.


Waar kun je de subsidie voor gebruiken?

Je kunt maximaal €45.000,- aan subsidie ontvangen om jouw innovatieve idee te testen in de proeftuin. Met deze subsidie kun je 40% van de kosten voor je haalbaarheidsonderzoek vergoed krijgen, zoals:

  • Loonkosten van werknemers en eigen uren
  • Het inschakelen van een (onafhankelijke) proeftuinfaciliteit
  • Materiaalkosten die uitsluitend nodig zijn voor het haalbaarheidsproject
  • Huurkosten van apparatuur en uitrusting
  • Het inschakelen van een onafhankelijke adviesorganisatie


Wat zijn de voorwaarden?

  • Het project richt zich op de haalbaarheid van een nieuw product, dienst of proces
  • 40% van de kosten worden gebruikt voor een proeftuin
  • Er zijn nog geen verplichtingen (bijvoorbeeld afsluiten van contracten) aangegaan en of de werkzaamheden zijn nog niet gestart vóór het indienen van de subsidieaanvraag
  • Het project wordt na de start binnen 12 maanden uitgevoerd

Aanvragen van de subsidie mkb haalbaarheidsvoucher

Vraag de mkb haalbaarheidsvoucher aan vanaf 1 december 2023. Je aanvraag kun je indienen tot uiterlijk 30 november 2024. Bij de aanvraag voeg je een projectplan met onder andere een begroting en mkb-verklaring toe. Op de website van Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), kun je na de openstelling van de subsidie het aanvraagformulier invullen en het projectplan en de andere documenten meesturen. Op de website van SNN vind je ook de overige documenten die je mee moet sturen.

Wat is een proeftuin?

Een proeftuin is een innovatieve omgeving die stimuleert om kennis en deskundigheid uit te wisselen. Proeftuinen kunnen van grote toegevoegde waarde zijn bij het beantwoorden van haalbaarheidsvragen. Ze beschikken niet alleen over veel kennis, maar kunnen je ook de juiste faciliteiten bieden voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek. Ze kunnen de toegevoegde waarde van je product vaststellen en je ondersteunen in het opzetten van een stevige businesscase of verdienmodel. Dit in het verlengde van je haalbaarheidsonderzoek. Benieuwd naar welke proeftuinen er zijn? Bekijk een overzicht van de proeftuinen in Noord-Nederland.

Heb je hulp nodig bij het vinden van een proeftuin? 

Ondernemers uit de provincie Drenthe kunnen hulp krijgen van: Ik Ben Drents Ondernemer. Voor een proeftuin op het gebied van circulaire economie kun je rechtstreeks contact met ons opnemen.