Aan boord van een watertaxi, het proeven van een insectenburger en handtekeningen uitdelen aan fans: koning Willem-Alexander bezoekt Meppel.
Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag een werkbezoek gebracht aan Meppel. Daar bezocht hij Port of Zwolle, het gezamenlijke havenbedrijf van de gemeenten Zwolle, Kampen en Meppel. „Het is een kroon op ons werk”, zegt directeur Jeroen van den Ende van Port of Zwolle over het bezoek.
Bij Alumax Boats aan de Zomerdijk werd koning Willem-Alexander welkom geheten door burgemeester Richard Korteland, de Commissaris van de Koning in Drenthe Jetta Klijnsma en de kamerheer van de koning voor Drenthe Mas Boom.
Burgemeester Korteland sprak de koning en genodigden toe: „Welkom in Meppel. Ik moet u zeggen dat wij ongelofelijk blij zijn met de komst van uw werkbezoek. Op een locatie waar altijd al veel handel en economische activiteiten over het water is geweest. En zeker nu de haven is verbonden met de zeehavens van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. Ook zijn er verbindingen richting Noord- en Oost-Europa”, begint hij aan zijn toespraak. „De Port of Zwolle is niet alleen iets van overheden. Wij doen dat in nauwe samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen die ook hier vandaag aanwezig zijn. Het gaat hier om een unieke samenwerking die over de gemeente- en provinciegrenzen heen gaat.”
Maritieme achtergrond
Vervolgens sprak havendirecteur Van den Ende. Hij begon zijn speech, zoals hij het zelf benoemde met een ‘persoonlijke noot’: „Ik ben toch blij dat ik in een land woon met een koning die een goede maritieme achtergrond heeft. Hier voor u staat een stuurman, opgeleid op de kweekschool in Amsterdam. En die zeven jaar als schipper heeft gevaren. Maar dat ter zijde.”
Hij vervolgt: „Als haven stappen wij over schaduwen heen. Dan moet je ook over de grenzen heen werken. We hebben hier een Human Capitol Agenda. Dit betekent dat wij met kennisinstellingen, met het bedrijfsleven maar ook met overheden proberen om mensen die bijvoorbeeld een baan kwijtraken of van baan willen veranderen een opleiding te geven. Zodat zij weer aan het werk kunnen en dan het liefst bij ons in de haven.”
Staatsbezoek Vietnam
Na de speeches sprak de koning met ondernemers over hun samenwerking met Port of Zwolle op het gebied van circulariteit, veranderende vervoerstromen, economische ontwikkeling en bestuurlijke samenwerking. Ook ging hij in gesprek met studenten. Zo staat Daan van Veluwen, eerstejaarsstudent allround constructiemedewerker van het Deltion College, te glunderen van trots na de koning te hebben gesproken: „Hij was heel erg geïnteresseerd in mijn stagewerkzaamheden, wat ik hier zoal doe. Wat een aardig man”, zegt de 19-jarige. „Mijn stage hier bevalt erg goed, het leerproces is hier heel mooi. Ik word hier goed geholpen. Dat is ook wat ik de koning heb verteld. Ik heb de majesteit ook gesproken over de boot die hier staat, een aluminiumspeedboot.”
Remko Germeraad, directeur Alumax Boats, staat eveneens te glunderen. Hij sprak langdurig met de koning: „Hij stelde hele mooie vragen over ons bedrijf. Zo vroeg hij onder meer welke verschillende aluminiumstaalbouwconstructies er zijn en waar wij zoal mee werken.”
„Ik vertelde dat wij nu ook een productie aan het opbouwen zijn in Vietnam. Dat vond de koning erg interessant en hij tipte nog aan dat hij binnenkort op staatsbezoek gaat naar Vietnam. Hij zei: ‘Ga mee in maart naar Vietnam’. Misschien moeten wij daar maar eens over gaan nadenken. Dat zou wel leuk zijn”, zegt hij monter.
Eenmaal buiten kreeg de koning bij twee trucks van vrachtwagenbedrijf Scania toelichting over de rol van het bedrijf bij Port of Zwolle en de ontwikkeling van vrachtwagens die op waterstof rijden. Ook daar ging hij in gesprek met studenten.
Insectenburger
De koning volgde zijn weg per watertaxi naar het Fieldlab Circulair Ondernemen aan de Gasgracht. In het Fieldlab in het centrum van Meppel werken ondernemers en studenten aan het ontwikkelen, testen en produceren van nieuwe (voedsel)producten. Afval is hier een grondstof voor bijvoorbeeld pasta van oesterzwammen, crackers van meelwormen en bitterballen van kromme asperges.
Tijdens een korte wandeling vanaf de boot naar het Fieldlab kreeg het publiek de koning te zien bij de Galgenkampsbrug. Een grote menigte stond de majesteit op te wachten. Hij schudde handen, ontving cadeaus en ging met fans op de foto.
In de keuken van het Fieldlab at de majesteit een insectenburger.. „De smaak is goed. De consistentie is iets anders dan een gewone burger”, aldus de koning.
Nijlpaardenpoep
„Het was heel erg spannend om koning Willem-Alexander te ontmoeten”, zeggen Janneke Ederzeel en Jennifer Schildhuis, derdejaarsstudenten dierverzorging van Terra Emmen. Zij hebben de koning uitleg gegeven hoe er van nijlpaardenpoep kommen en drinkbekers worden gemaakt. Volgens de studenten was de majesteit belangstellend: „Het was spannend maar ook heel erg leuk! Leuk dat hij zoveel vragen stelde. Zo vroeg hij wat wij zoal van nijlpaardenpoep maken, wat er in zit, wat nijlpaarden eten en of de gemaakte producten al ergens te koop zijn”, zeggen de studenten. „Het was voor ons heel erg bijzonder dat hij hier was.”
Havendirecteur Van den Ende kijkt terug op een bijzondere middag: „Het was een enorme eer om de koning te mogen ontvangen in Port of Zwolle. In de afgelopen jaren groeide Port of Zwolle, mede door de inzet van ondernemers, overheid en kennisinstellingen. We bereikten veel door samen te werken. Ik durf wel te zeggen dat samenwerking in het DNA van Port of Zwolle en Regio Zwolle zit. Dat zagen we ook tijdens het bezoek. Samenwerking met ondernemers en overheid. Zonder hen hadden we deze dag niet kunnen organiseren. Daar ben ik trots op.”
© Meppeler courant / Daphne Eskes
Foto: Marcel J. de Jong
Tecla Bodewes Shipyards
In een sector waar materieel soms wel honderd jaar oud is, wordt de energietransitie slechts langzaam zichtbaar. Toch wordt in de maritieme sector volop geïnnoveerd
Weever Bouw
Weever Bouw ziet volop kansen in circulariteit. “Weten dat je er alles aan doet om bij te dragen aan een schone economie, geeft een goed gevoel.”
Fieldlab Circulair Ondernemen
Distribugs vestigt zich in Meppel en baant de weg voor eetbare insecten met als doel de eiwittransitie te versnellen
Hoeben Metalen
De ijzer- en schroothandel uit Kampen sorteert 98 procent van het ijzer en metaal, wat wordt hergebruikt.
Sunoil biodiesel
Sunoil in Kampen verwerkt gebruikt frituurvet, dierlijke vetten en andere afvalstromen tot biodiesel.