Dit is een publicatie in het Dagblad van het Noorden op 2 november 2023 geschreven door Peter Nefkens
Afvalkathedraal in Koekangerveld krijgt steeds meer vorm, circulair hoogtepunt van Wiede Wold
De volgend voorjaar te bouwen Afvalkathedraal in Koekangerveld krijgt steeds meer vorm. Uit de laatste schets blijkt dat het tijdelijke theater in een weiland aan de Mr. J. de Blieckweg voor het grootse deel onoverdekt wordt en gebouwd wordt met gebruikmaking van gebruikte meerpalen en materiaal uit de kassenbouw.
Woensdag bogen vertegenwoordigers van de Peergroup locatietheater, dat het theaterstuk Atropos verzorgt, en het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (nice°) uit Meppel zich samen met Atelier Tomas Dirrix + Studio ACTE i.s.m. BollingerGrohmann over de vorm van de kathedraal. ’s Avonds schoven enige tientallen inwoners van De Wolden aan om mee te praten over het ontwerp, dat nog niet definitief is.
De Afvalkathedraal wordt het theater waar tussen de 20 en 30 voorstellingen van Atropos worden gegeven, verzorgd door de Peergroup en met deelname van tal van inwoners van de gemeente. De combinatie van De Afvalkathedraal en locatietheater moet het hoogtepunt worden van Wiede Wold, onder welke paraplu alle activiteiten vallen die in het kader van de Drents Culturele gemeente De Wolden worden gehouden.
Recyclekathedraal
De naam De Afvalkathedraal riep bij een aantal aanwezigen wel vragen op, want ze hadden een beeld van een bouwwerk bestaande uit bijvoorbeeld allemaal gebruikte petflessen. Volgens Annelies Lely, programmamanager bij nice°, is een kathedraal vooral een rots in de branding, een plek voor samenkomst en een plek voor rituelen. „En afval is een grondstof voor iets nieuws”, voegde ze eraan toe. „Eigenlijk is het meer een recyclekathedraal”, suggereerde een aanwezige.
Behalve een mooi bouwwerk te realiseren en een aantrekkelijke theatervoorstelling neer te zetten, is het ook een doel om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Niet voor niets gaat Wiede Wold over de toekomst van het platteland. Het bouwwerk komt midden in een weiland te staan aan een doodlopende tak van de Mr. J. de Blieckweg. „Je hebt vanuit De Afvalkathedraal een weids uitzicht over de weilanden, het gebouw wordt echt gemaakt voor de locatie. Delen zijn ook open, zodat de wind er doorheen waait”, legde Tomas Dirrix uit. Ook ontbreekt een dak, zodat eventuele regen vrij spel heeft tijdens een voorstelling, maar je ook naar de hemel kunt kijken. Dirrix spreekt van een contrastrijke expressie tussen binnen- en buitenkant. „We zijn er nog niet uit wat de gevelbekleding wordt, misschien iets met jutezakken of ander biologisch- en ecologisch materiaal.” Vanuit de zaal werd geopperd om dan iets met strobalen te doen, omdat dit typerend is voor het platteland.
Textielatelier
Het is de bedoeling dat inwoners van De Wolden zelf ook de handen uit de mouwen steken bij de realisatie van de afvalkathedraal, net zoals inwoners ook het theaterpodium op gaan. Bij de bouw wordt ook een professionele partij ingeschakeld. Overigens zijn in dorpshuis De Veldhoek in Koekangerveld al zo’n jaar dames in een textielatelier actief met stof. Ze maakten al vele vlaggen voor het project en krijgen nog een klus voor de kiezen om honderden kussentjes te maken voor de vierhonderd zitplaatsen in het theater. Over die zitplaatsen was Dirrix ook duidelijk: „We kunnen een tribune neerzetten, maar die bepaalt ook het beeld van de ruimte. Dat doen we dus niet. Verder willen we dat het gebouw van de buitenkant een bepaalde mate van een mysterie krijgt. Je wordt nieuwsgierig naar wat zich binnen afspeelt.”
Demontabel bouwwerk
Met nadruk wordt gesteld dat het een tijdelijk bouwwerk is, dat tot en met 31 augustus in het weiland blijft staan. Na de voorstellingen van Atropos is het dan in de zomermaanden nog te gebruiken voor andere activiteiten. De eerste aanvragen zijn al binnengekomen, zo liet Dirk Bruinsma van de Peergroup weten. Mocht de behoefte er zijn, dan zou overwogen kunnen worden om de kathedraal langer te laten staan, maar dat moet vergunningtechnisch ook maar net kunnen. „Overigens wordt het een demontabel bouwwerk, dat we uit elkaar kunnen halen en elders weer op kunnen bouwen”, aldus architect Dirrix. „Wij geloven in die manier van bouwen.” „Je kunt dan weer een andere gevelbekleding gebruiken”, voegt Alex van Oost van nice° daar aan toe.
De vergunning voor de bouw is er nog niet, „We hopen dat die in januari verleend wordt, daarna hebben we een vrij korte bouwperiode, ambitieus. Het doel is om de De Afvalkathedraal in maart te hebben staan, zodat de techniek er ook in kan. En dan beginnen de repetities ook”, legde Annelies Lely uit. Eind mei staat de eerste Atropos gepland.
Kermisaansluiting
Dirk Bruinsma heeft er wel vertrouwen in dat het qua planning goed gaat komen. „Wij doen als Peergroup al 24 jaar aan locatietheater, van een probleem maken we een uitdaging. Zo ligt er al een aanvraag voor een kermisaansluiting, gaan we zelf kostuums maken van stoffen die er al zijn en is het textielatelier al een jaar bezig.” Zo werd gaande de avond in Koekange ook steeds meer duidelijk dat afval gewoon een grondstof is, iets wat de gemeente De Wolden ook altijd al benadrukt. „Afval is het nieuwe goud”, vond Annemarie Resink, projectleider van Wiede Wold. „We proberen gebruikt materiaal met dit gebouw juist meer waarde te geven”, reageerde Van Oost.
De hoop van de mensen achter Atropos en de afvalkathedraal is dat veel inwoners van De Wolden gaan participeren in het project, er is werk genoeg aan de winkel. Voor Koekangerveld is een speciaal dorpsteam opgericht, maar duidelijk werd gemaakt dat het een project van de hele gemeente De Wolden is.
Meer info: www.wiedewold.nl of www.deafvalkathedraal.nl