Week van de Circulaire Economie

Professionals organiseren van maandag 11 t/m zaterdag 16 maart 2024 een eigen evenement over de circulaire economie. Het doel? Laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt, zodat bezoekers daarvan kunnen leren.

Door het hele land krijgen goede voorbeelden een podium, ontmoeten voorlopers elkaar en krijgen starters concrete handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan met de circulaire economie. Dit gebeurt vanuit circulaire hubs, verspreid over het hele land. Nice° is daar één van.

Hieronder een overzicht van de evenementen in de week van de Circulaire Economie in regio Drenthe. Heb jij ook een event in de Week van de CE en wil je deze toevoegen aan het programma? Dat kan! Download het formulier, vul hem in en stuur hem naar [email protected].

Ondernemersdiner 
11 maart

Besloten 

Op maandag 11 maart organiseert de provincie Drenthe een ondernemersdiner waarbij ondernemers aan tafel gaan met gedeputeerde Willemien Meeuwissen. Er wordt gepraat over waar ondernemers tegenaan lopen en waar ze mogelijk hulp bij nodig hebben in de transitie naar de CE. 

Cibap aan de slag met materiaal reststromen
12, 13 en 14 maart 

Besloten

Circulair ontwerpen en duurzaam ondernemen is actueler dan ooit, zowel binnen als buiten Cibap. De wereld staat voor uitdagingen: schaarse grondstoffen, woningnood, stijgende transport- en energiekosten, en voortdurende technologische vooruitgang. 

In de Week van de Circulaire Economie gaan studenten van het Cibap aan de slag met de challenge, hierin gaan ze onderzoek doen naar een nieuwe functie van een materiaal reststroom. Nice° levert hiervoor 3 cases.

Benieuwd naar de uitkomsten? Op 14 maart organiseert het Cibap een netwerkevent aansluitend op deze challenge. 

Cibap Business meeting

14 maart 

15:30 - 19:00 | Nijverheidstraat 11, Zwolle

Vanaf 15.30 uur: presentatie van een selectie uit de creatieve oplossingen, gevolgd door de Business meeting. Er zijn drie gastsprekers: Wilma Voortman van WaardeRing en Kringloop Zwolle, Arend van de Beek van Lagemaat | Circular Economy, en Kees Dekkers van No waste chair.

17.30 – 19.00 uur: volop gelegenheid tot netwerken en is er lekker eten en drinken.

Meer lezen of aanmelden

Workshop | Ecosystemisch lab 
14 maart

14:00 - 17:00 | Gasfabriek 3, Meppel
Door Annelieke Verkerk en Nicole van der Ouw

In deze Ecosystemische Labs willen wij - beiden ervaren opstellers - veranderaars en organisaties systemisch ondersteunen met ecosysteemopstellingen en onderzoeken welke principes werkzaam zijn in het veld van de transities naar duurzaam, circulair en regeneratief. Om deze pioniers en organisaties de nodige versnelling te gunnen. Om er zelf van te leren. En om als veld rond deze transitie te leren.

Je kunt je opgeven als je als organisatie met een belemmering stoeit. Of als je, net als wij, nieuwsgierig bent om op een systemische manier te onderzoeken wat werkingsmechanismen zijn bij veranderingen, transities en transformaties. Wij vragen voor nu een bijdrage in de kosten van Euro 10.

Aanmelden via e- mail

 

Circulaire borrel | Vertrek Alex van Oost 
15 maart (besloten)

Besloten

Niceº is de afgelopen 7 jaar uitgegroeid van éénpitter tot solide organisatie. Niceº heeft zich een mooie plek veroverd in ondernemend Drenthe en regio Zwolle, en bij onderwijsinstellingen in de wijde omgeving. Circulaire economie staat nu duidelijk op de agenda en staat tegelijkertijd nog in de kinderschoenen. Dat geeft een stevig bestaansrecht aan niceº, ook in de nabije toekomst.

Tijd voor directeur-bestuurder Alex van Oost - roerganger sinds de oprichting - om per april 2024 het stokje door te geven aan de volgende generatie. 

Op 15 maart blikken we met elkaar terug op 7 jaar niceº en kijken we vooruit naar de komende jaren. 

Meppel in 1 dag schoon 
15 maart

Hele dag | Meppel 

Vrijdag 15 maart 2024 is een speciale dag voor Meppel, want we gaan onze stad weer blinkend schoon maken! Vorig jaar hebben Meester Sander, wethouder De Vries en Trashpacker Tijmen Sissing het startschot gegeven voor een super schoonmaakactie. En wat was het een succes! Met 1423 helden hebben we 20.645 stukjes afval opgeruimd. Dit jaar willen we dat record verbreken en hebben we jouw hulp nodig! Meedoen kan met een school, een bedrijf of als particulier.

Aanmelden

De Afvalkathedraal participatieproces | buitengevel  
16 maart 

Besloten

Op zaterdag 16 maart gaat de Rotary, in het teken van NL doet, aan de slag met het knippen, afspelden en beschilderen van banieren die gebruikt gaan worden voor de buitengevel van De Afvalkathedraal. De Oude bieb in Zuidwolde zal als werkplaats dienen tijdens het participatieproces voor het maken van de gevel. Dit zal plaatsvinden onder leiding van decorontwerper Ascon de Nijs. 

Meer weten over de Week van de CE? 

De Week van de Circulaire Economie is een initiatief van Het Versnellingshuis, een landelijk programma dat het Nederlandse bedrijfsleven helpt circulair te ondernemen. Het is een samenwerkingsverband van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, MVO Nederland, Het Groene Brein, VNO-NCW en MKB-Nederland.