Circulaire Innovatieversneller Drenthe

Circulaire Innovatieversneller Drenthe

Heb jij een bedrijf in de maakindustrie, wil je werk maken van je circulaire ambities, deze versneld doorvoeren en circulair handel drijven? Meld je dan aan voor de Circulaire Innovatieversneller Drenthe!

Circulair ondernemen is niet alleen beter voor de wereld, maar ook voor jouw bedrijf! De Drentse maakbedrijven Vepa en Brink Industrial bewijzen al dat circulair ondernemen hand in hand gaat met commercieel succes. Ik ben Drents Ondernemer (IBDO), het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE), Dutch Techzone en de Smart Industry Hub Noord slaan de handen ineen met deze koplopers om andere maakbedrijven uit de Provincie Drenthe en de Gemeente Hardenberg te helpen om hun eigen circulaire ambities concreet te maken. We presenteren: de Innovatieversneller Maakindustrie Drenthe.

Hoe gaan we te werk

We beginnen met inspiratie tijdens een Masterclass op 4 november tussen 14:30 uur en 17:00 uur bij Vepa in Hoogeveen. In deze eerste sessie vertellen Erik Luisman van Vepa en Wido van den Bosch van Brink Industrial en Made Circular By over hun missie en hoe zij concreet omgaan met circulariteit binnen hun bedrijf. En hoe dit voor hen commerciële kansen biedt. We vertalen die inspiratie aan de hand van praktijkvoorbeelden naar de kansen voor jouw bedrijf.

 

Je gaat vervolgens zelf aan de slag met het  concreet maken van jouw circulaire uitdaging. Zelfstandig of samen met andere aanwezigen en onder begeleiding van Erik Luisman en Wido van den Bosch. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: keuze voor grondstoffen,  de besparing van materiaal(kosten) en/of betere benutting van restmateriaal door het efficiënter organiseren van het productieproces met behulp van slimme technologie. Of het inrichten van slimme track&trace-toepassingen van producten of grondstoffen voor circulaire doeleinden, de inzet van sensortechnologie om materiaaleigenschappen te verbeteren en de levensduur te verlengen, of het vinden van nieuwe circulaire verdienmodellen. Tijdens de masterclass word je uitgedaagd om je eigen ambitie (challenge) te formuleren of juist aan te scherpen. 

 

Voor alle challenges wordt opvolging georganiseerd. Je kunt bijvoorbeeld verdere begeleiding krijgen vanuit IBDO, NICE, Dutch Techzone en/of de Smart Industry Hub Noord-Nederland om je circulaire vraag één op één met een adviseur verder uit te werken óf je kunt samen met andere bedrijven een (aantal) verdiepingssessie(s) volgen. De bedenkers van de acht meest concrete ideeën worden bovendien uitgenodigd om hun idee verder uit te werken in een tweetal vervolgsessies.

Waarom deelnemen

Je krijgt hulp en inspiratie bij het formuleren van je eigen circulaire ambities. Je profiteert van de kennis en ervaring van toonaangevende maakbedrijven uit de regio én je gaat sparren met gelijkgestemde ondernemers. Hierdoor breid je je netwerk uit en biedt dit je de mogelijkheid om te komen tot nieuwe circulaire commerciële kansen. Je komt in contact met specialisten die je verder kunnen helpen met netwerkcontacten, subsidiekennis en ontwikkelkracht.

Programma en aanmelden

4 november                      14:30 – 17:00u    Masterclass Circulaire Innovatieversneller

 

18 november                    13.00 – 17.00u     Vervolgsessie 1 (optioneel)

 

2 december                      13.00 – 17.00u     Vervolgsessie 2 (optioneel)Ben je enthousiast geworden? Aanmelden kan door een mail te sturen naar Rudmer Heij op [email protected].