6-11 februari | Week van de CE

Professionals organiseren van maandag 6 t/m zaterdag 11 februari 2023 een eigen evenement over de circulaire economie. Het doel? Laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt, zodat bezoekers daarvan kunnen leren.

Webinar Circulair Ondernemen
6 februari 13:00 - 14:00

In deze talkshow vertellen inspirerende bedrijven uit de interieur branche over de mogelijkheden om circulair te ondernemen. NICE en IBDO vertellen over de kansen en mogelijkheden en ondersteuning die zijn geven aan ondernemers in Drenthe LEES MEER >>>

Bouwen met hout in je achtertuin!
6 februari 20:00 - 22:00

Hout past goed in het plaatje van de circulaire economie. In onze omgeving is veel hout aanwezig. Toch blijven we te veel hout uit het buitenland halen. Hoog tijd om het lokaal gegroeide hout optimaal te benutten. Wij vinden dat het kan. Jij ook? Bekijk de uitnodiging >>>

Film: Ode aan het Ongemak
8 februari 19:00 - 21:00

Filmvertoning + diepe dialoog in Schouwburg Ogterop
Deze film is een onderzoek naar het belang van de persoonlijke, innerlijke kant van de transitie naar een circulaire economie. Inspirerende mensen uit Drenthe komen aan het woord. We laten zien dat het niet gaat om dingen anders te doen, maar om anders te zíjn: Een betere wereld begint ín jezelf. BESTEL KAARTEN >>>

Circulair diner pensant
9 februari 17:00 - 23:00 (besloten)

Diner Pensant, het intieme zusje van Het Grootse Kleinste Festival van Betekenis voor veroorzakers en betekenismakers

Start Expeditie Circulair Westerveld
10 februari (besloten)

De start van de tweede ronde Expeditie Circulair Westerveld. In de expeditie werken ondernemers, inwoners, ambtenaren en studenten samen aan projecten die bijdragen aan de lokale, circulaire economie. Besloten sessie. OVER HET PROJECT >>>

Verkenner sessie Circulair Ontwerp #2
8 maart 15:00 - 17:00

Deze fase staat in het teken van anders kijken. Waar we normaal uitgaan van dat wat we al kennen, is deze fase bedoeld om naar elkaar te luisteren en om nieuwe perspectieven te onderzoeken. Anders kijken gaat dus ook over luisteren. LEES MEER EN MELD JE AAN! >>>

Verkenner sessie Circulair Ontwerp #3
24 mei 15:00 - 17:00

Deze fase gaat over het laten ontstaan van iets nieuws. Met de nieuwe perspectieven op zak en de losgelaten oude denkbeelden kunnen we hier, beneden in de U, nieuwe dingen laten ontstaan. Dit is vaak een proces dat heel ongemakkelijk voelt, omdat je vooral de tijd en ruimte moet vinden om die nieuwe dingen te laten ontstaan. LEES MEER EN MELD JE AAN! >>>

NICE EXPO
27 juni 13:00 - 17:00

Met de NICE Expo zetten we samen met onze relaties een aantal van onze actuele projecten in de etalage! Met dit podium willen we met elkaar laten zien wat we doen, wat we leren maar bovenal willen we anderen inspireren om een stap te zetten in de transitie naar een Circulaire Economie.

Verkenner sessie Circulair Ontwerp #4
11 oktober 15:00 - 17:00

De laatste fase bouwt voort op dat wat je losgelaten hebt en op dat wat er ontstaan is in de vorige fase. Hier staat het anders doen centraal. Dus hoe kun je datgene wat ontstaan is uit gaan voeren? Hier gebruiken we onder andere en ontwikkelen van prototypes om een stap verder te komen naar het doen. LEES MEER EN MELD JE AAN! >>>

Evenementen 2023 archief

25 januari | NICE Expo

Met de NICE Expo zetten we samen met onze relaties een aantal van onze actuele projecten in de etalage! Met dit podium willen we met elkaar laten zien wat we doen, wat we leren maar bovenal willen we anderen inspireren om een stap te zetten in de transitie naar een Circulaire Economie. LEES MEER EN MELD JE AAN!

Evenementen november 2022

8 november | Green Business Challenge

Tijdens de Green Business Challenge werken een aantal young professionals (studenten en starters) uit heel Europa aan businessmodellen voor een groene economie. De cases zijn gebaseerd op een van de volgende thema's: circulaire economie, biobased en circulair productontwerp, biocomposieten, groene chemie en klimaatverandering.

10 november | Toekomstbestendig economie onderwijs

Leerlingen, studenten, docenten, wetenschappers, experts en andere geïnteresseerden gaan met gastsprekers in gesprek over de vernieuwing en herijking van het economie-onderwijs in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.23 november | Verkenner sessie Circulair Ontwerp

Wat is er nodig om circulaire producten te ontwerpen /produceren? Wanneer is iets een circulair product? 


Deze vragen staan centraal voor de verkenner sessie. 

We willen jou daar graag voor uitnodigen, omdat we zoveel mogelijk perspectieven nodig hebben om dit vraagstuk te bekijken.

Evenementen september 2022

14 september | Première "Ode aan het Ongemak"

In de documentaire 'Ode aan het Ongemak' vind je het resultaat van de zoektocht van NICE. Hiervoor interviewden zij acht circulaire denkers en doeners die allemaal op hun eigen wijze aan de slag zijn gegaan. 

Wat is een systeem? Welke persoonlijke transitie hebben zij doorgemaakt?

Daarnaast komen er zeven twintigers aan het woord over hoe zij hun leven inrichten en zij naar hun toekomst kijken. 

De première vindt plaats in Schouwburg Ogterop.

29 september | Festival Route Circulair

Wat zijn de mogelijkheden in een circulaire economie? Welke partijen in de regio kunnen je ondersteunen? Welke uitdagingen en valkuilen zijn de circulaire koplopers tegengekomen? En hoe ontwikkel je jouw circulaire innovatie tot een volwaardig product of dienst? 

Festival Route Circulair is dé plek waar je inspiratie kunt opdoen, alles kunt leren over circulariteit en medeondernemers of studenten kunt ontmoeten. 

Kom naar de Oude Busremise in Emmen en volg een van onze workshops of kom naar het inspiratieplein.

30 september | Drents Perspectief 2050

Hoe zorgen we voor een mooi en duurzaam Drenthe in 2050? Dat is een ontzettend belangrijke en tegelijkertijd complexe vraag, die centraal staat tijdens ons 50-jarige jubileum. De keuzes die we nu maken, bepalen hoe onze provincie er in 2050 uitziet. Maar welke keuzes moeten we dan maken?

Laat je inspireren door onder andere klimaatspreker Reinier van den Berg en schrijver Tommy Wieringa tijdens het ‘Drents Perspectief 2050’. 

Volg verschillende inspiratiesessies met interessante sprekers en deel jouw visie.

Evenementen juni 2022

16 juni | Symposium Prefab bouwen met biocomposieten

De Nederlandse bouwsector staat voor een enorme opgave op het gebied van verduurzaming. Er zal meer prefab gebouwd moeten worden met Biobased bouwmaterialen. Om deze materialen concurrerend aan te kunnen bieden is echter opschaling nodig. De prefab bouw biedt de juiste kansen hiervoor.   

28/29 juni | Noord-Nederland Verdient Circulair

Inhoud volgt

30 juni
NICE Expo

Met de NICE Expo zetten we samen met onze relaties een aantal van onze actuele projecten in de etalage! 

Met dit podium willen we met elkaar laten zien wat we doen, wat we leren maar bovenal willen we anderen inspireren om een stap te zetten in de transitie naar een Circulaire Economie.

Evenementen maart/april

31 maart | Inspiratiediner 
Noord-Nederland Woont Circulair

Bestuurders en management van de noordelijke woningcorporaties, directeuren van bouwconsortia uit de Proeftuin Drenthe Woont Circulair en andere betrokken noordelijke partners gaan met elkaar aan tafel. Doel is van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Te verkennen hoe we de geleerde lessen uit Drenthe kunnen toepassen in Fryslân en Groningen. 

21 april
Meppel Onderneemt Circulair

Komt jouw bedrijf uit de afval-, bouw-, maak-, zorg- of voedselindustrie en ben je geïnteresseerd in circulair ondernemen? Laat je dan inspireren tijdens dit event door circulaire doeners uit Meppel, krijg inzicht in de kansen die naar voren komen uit de Grondstofstroom analyse van Meppel inclusief circulair diner!  

Evenementen februari 2022

3 februari
NICE EXPO

Bij de EXPO zetten we samen met onze relaties een aantal van onze actuele projecten in de etalage! Met dit (online) podium willen we met elkaar laten zien wat we doen, wat we leren maar bovenal willen we anderen inspireren om een stap te zetten in de transitie naar een Circulaire Economie.

7 februari 
Duurzaam produceren in NL

Bij onze inspirerende workshop 100% NL ontdek je alle voordelen van het duurzaam produceren van meubelen in Nederland. Vepa geeft inzicht in hoe zij hun volledige bedrijfsmodel circulair hebben gemaakt.

8 februari 
Circulair ondernemen in Drenthe: hoe dan?

Drie experts nemen je mee door de gehele klantreis van interne focus op het hier en nu naar het toekomstbestendig maken van je businessmodel en zoektocht naar de juiste financieringsstructuur bij de onvermijdelijke investeringsplannen die gepaard gaan met de transformatie van lineair ondernemen naar circulair ondernemen.

8 februari 
Bouwen met hout

Is hout dé grondstof waarmee we in de toekomst onze ecologische voetafdruk fors omlaag kunnen brengen? Wat betekent bouwen met hout voor ons in de komende jaren? Hoeveel hout is er eigenlijk beschikbaar, nu en in de toekomst? Hoe en waar kunnen we dat verantwoord oogsten? En welke rol kan Drenthe spelen in zo’n transitie?

9 februari 
Circulaire hubs: een knooppunt in de transitie?

Een circulaire hub: een plek waar je je in de economie van de toekomst waant. Hoe ziet deze eruit? En wat komt hier allemaal bij kijken?

Hoe kunnen we een circulaire hub slim organiseren? Wat kunnen we daarin leren van elkaar?

9 februari 
Masterclass Waarden DWC met Kees klomp

Kees Klomp onderzoekt dagelijks de methode om bedrijven ‘van betekenis te laten zijn’ en integrale waarde te laten creëren. Klomp beschouwt bedrijven niet alleen als organisaties om (zakelijke) welvaart mee te genereren, maar ook als organisaties die (maatschappelijk) welzijn en (persoonlijk) welbevinden kunnen creëren. Kees neemt ons mee in zijn denkwijze.

10 februari 
NNL Verdient Circulair

Het doel van deze online bijeenkomst is om het Noord Nederlandse overzicht van projecten en initiatieven op te halen, om bedrijven rond de nieuwe markt te inspireren te activeren. En het koppelen van deze initiatieven en projecten aan subsidie- en financieringsmogelijkheden.

11 februari 
Circulaire kookworkshop

Hilly en Elise van Circle of Food geven jou in de kookworkshop handige tips en tricks hoe jij circulair koken kunt toepassen. Je gaat een gezond, lokaal en circulair gerecht maken dat ook nog eens fantastisch smaakt.

Evenementen november 2021

Congres "Als ik kan koop ik biobased!" 3 november

Kom naar het live congres voor architecten, projectleiders, inkopers, aannemers en beleidsmakers. Door samen kennis en ervaringen te delen maken we toepassing van biobased bouwmaterialen mogelijk voor iedereen.

Circulaire innovatieversneller Drenthe 4 november

Heb jij een bedrijf in de maakindustrie, wil je werk maken van je circulaire ambities, deze versneld doorvoeren en circulair handel drijven? Meld je dan aan voor de Circulaire Innovatieversneller Drenthe!

Green Business Challenge 
14-19 november

Twintig jonge professionals (studenten en starters) uit heel Europa gaan aan de slag met belangrijke cases in de thema's circulaire economie, biobased en circulair productontwerp, biocomposieten, groene chemie en klimaatverandering.

Evenementen oktober 2021

Open oproep CCW 
30 sep. - 14 nov.


Ben jij inwoner, (startende) ondernemer of ambtenaar en actief in Westerveld? Geloof jij ook dat het anders kan? Schrijf je in voor Expeditie Circulair Westerveld. Geselecteerde projecten krijgen tijd, kennis, netwerk en experimenteerruimte. Schrijf je uiterlijk in voor 14 november!

Feestelijke afsluiting Project Innovatiekas 
10 oktober

Begin 2020 is NICE gestart met een verkenning van nieuwe gebruiksmogelijkheden voor de in onbruik geraakte kassen. Met de resultaten van de verkenning in handen pakt Stichting Tuinbouwschool Frederiksoord het spreekwoordelijke stokje over van NICE per september 2021

Urgenda bij NICE
11 oktober


Urgenda loopt van Groningen naar Glasgow tijdens de Climate Miles van 6 t/m 29 oktober. Maandag 11 oktober kwamen ze langs bij NICE. Hier presteerden wij allerlei innovatieve initiatieven op het gebied van landbouw en voedsel door middel van een proeverij.

Circulair Café
12 oktober


Het Circulair Café stond in het teken staat van Circulair Ondernemen. Friso Douwstra lichtte het nieuwe circulaire inkoopbeleid van de Friese overheden toe. Met andere Noordelijke ondernemers maken we circulair ondernemen concreet voor organisaties. 

Bouwstorm ZODrenthe
14 oktober

Werk jij bij de gemeente aan bouw, aanbestedingen of beleid? En ben jij benieuwd hoe je impact kunt maken door nieuwe, circulaire samenwerkingen met ontwerpers, uitvoerders en sloopbedrijven? Of door aan de slag te gaan met de materialenschatkist van bestaand maatschappelijk vastgoed?

Webinar
27 oktober

Webinar marktformatie CE:
de overheid aan zet
inspireert je met koplopers die laten zien hoe het nu al kan, en beantwoorden experts vragen over aanbesteding, meten van circulaire prestaties, financiering en werken met wet- en regelgeving.